1/20/2012

SOPA/PIPA/ACTA

или какво не му е наред на света?



   Не знам дали сте забелязали или сте гледали новини последните дни, но това е нещо, което ни засяга всички. Американския Конгрес гласува да бъде прокаран SOPA. Закон срещу онлайн пиратството. Мислите си, че нас в Европа това не ни засяга, но се лъжете. Сайотве като Google. Youtube, Twitter и Tumblr ще бъдат свалени. Вчера жертва стана Megaupload. Малко след това известната хакерска организация Anonymus, която още миналата година обяви война на правителствата и опита им да контолират интернет, хакна няколко сайта, сред които този на американското правителство и ФБР. В Европа има подобен акт - ACTA. 
   Апатията на хората относно този проблем ме отвращава. Всички си мислят 'това са глупости' и 'това никога няма да стане' и точно на това разчитат тези, които ще имат изгода от прокарването на тези закони. Спрете за секунда и се замислете - предпочитате да бъдете апатични и когато се случи в действителност да съжалявате, че не сте направили нищо, защото от всеки ъгъл ще ви гледат, собствения ви интернет доставчих ще ви следи? Или предпочитате това да се окаже грешка и в крайна сметка да не мине, но поне да сте опитали. Все пак не виждам да губите нещо?
   Замислете се - ние живеем от интернет. Представете си живота без свободата да сваляте каквото и да било. Музика - забравете. Особено ако албумите на любимата ви група не се доставят в Бъглария - забравете някога повече да чуете новата им песен. Филми - само на кино, а ако кината не предлагат филма, който искате да гледате - съжалявам. Сериали? Има по-голяма вероятност ТАРДИС да се паркира в двора ви и от него да изскочи Доктора, от колкото някога отново да гледате нов епизод. Забравете и за свобода на словото. Ако не е ваша патентована реплика - не можете да я използвате.
    Не бъдете апатични. Апатията ни доведе до тук. Ние сме поколението, което може да направи промяна. Или действате сега или продължавате да бъдете водени като кученца на каишка. Какво избирате? 


За повече информация --> http://gr9nd.blogspot.com/2011/10/acta.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар